Na Zimných paralympijských hrách v Soči bude štartovať 23 Slovákov

13.02.2014 Celý región

Bratislava 13. februára (TASR) - Na XI. zimných paralympijských hrách v Soči (7.-16. marca) bude štartovať 23 slovenských športovcov, pričom slovenská výprava bude 45-členná.

Na tlačovej besede v Kongresovej sále Slovenského plynárenskeho priemyslu (SPP), hlavného reklamného partnera Slovenského paralympijského výboru (SPV) o tom vo štvrtok informoval vedúci slovenskej výpravy Samuel Roško.

"Naši športovci sú pripravení. Očakávame, že nadviažu na úspešné hry vo Vancouvri 2010, kde získali 6 zlatých, dve strieborné a 3 bronzové medaily a v bilancii krajín skončilo Slovensko na výbornom 4. mieste," povedal Roško.

Prítomný bol aj predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. "Naše vzťahy s paralympionikmi sú ako pôžičky vzájomnej dôvery. Všade, kde budeme môcť, vám pomôžeme a naopak verím, že nám to budete vracať svojimi vynikajúcimi výsledkami a nádhernou reprezentáciou Slovenskej republiky," povedal Fico. Člen predstavenstva SPP Marián Valko dodal: "Generálnym partnerom Slovenského paralympijského výboru sme od roku 2004. Za to obdobie slovenskí športovci získali na piatich paralympiádach 37 medailí. Sme hrdí, že ich môžeme podporovať aj na nadchádzajúcej zimnej paralympiáde v Soči a verím, že po úspechoch ich budeme môcť privítať aj po návrate zo Soči na pôde SPP."

Menovitú nomináciu na ZPH 2014 schváli Valné zhromaždenie SPV v sobotu 22. februára. Následne v piatok 28. februára všetci nominovaní dostanú z rúk predsedu vlády SR nominačné dekréty a zložia slávnostný sľub do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Slovensko obsadí všetky športy s výnimkou hokeja na sánkach. Slovenskí športovci budú štartovať v zjazdovom lyžovaní (16), bežeckom lyžovaní a biatlone (1), parasnoubordingu (1) a po prvý raz v histórii aj v kolektívnom športe, v curlingu na vozíku (5). Odlet slovenskej výpravy je naplánovaný na pondelok 3. marca z viedenského letiska Schwechat.




Na slávnosti súčasne prezentovali maskota Slovenského paralympijského družstva Soči 2014, ktorým je Snežko. Jeho autorom je 9-ročný Emanuel Debnár zo Základnej školy Korytárky a autorom pomenovania Samko Bojanovský z obce Gajary. Svoju premiéru mala pesnička Roba Opatovského pre slovenských paralympionikov ,Prílev energie'. Slovenská pošta, a. s., predstavila 90-centovú poštovú známku, prvú vo svojej histórii k zimnej paralympiáde. Zobrazuje dvojicu zjazdových lyžiarov, zrakovo postihnutého športovca a jeho navádzača pri prekonávaní slalomovej bránky. V priestoroch Galérie SPP súčasne otvorili výstavu "20 rokov slovenského paralympionizxmu objektívom Romana Benického" a odštartovali reklamnú kampaň k ZPH Soči 2014, ktorá má osloviť najmä mladú generáciu ľudí.
 

Vyberte región